Арт Терапия за работа с деца: Обучителен семинар

Арт Терапия за работа с деца: Обучителен семинар
Творчески подходи за психично възстановяване на деца и юноши

15 – 16 Март, 2014, София

Водещ: Катрин Роджърс Джонсън
клиничен арт терапевт, университетски преподавател и художник

Обучението включва теория и практика на основните принципи на арт терапевтичната работа с деца и обяснява терапевтичното приложение на визуалните изкуства за лечение на детски травми. Тренингът изяснява важни теми като методите за диагностика и способите за тълкуване на изображенията в арт терапията, предлага полезни арт терапевтични техники за работа, представя примери от клиничната практика.

Обучението включва: Въведение в арт терапията и принципи на работа с творчески похвати. Начертаване на базисен курс на лечение чрез арт терапия – основни компоненти. Запознаване с творческите материали в арт терапевтичния процес. Представяне на конкретни техники за работа с деца – в общата практика и специални случаи.

Програма на семинара:


Ден 1: Арт терапия за деца: Принципи на работа, форми на диагностика, практика.

Ден 2: Техники за работа – теория и практика.  Специални случаи.

По-специални теми, заложени в програмата: подкрепа за деца – жертви на насилие; деца в съда: тежки разводи и анти-социално поведение; деца с тежки заболявания и специални потребности; деца от рискови семейства; хиперактивност; детска депресия и суицидност; техники за интервюиране на дете: как да говорим с децата за травмите и това, което виждаме в рисунките им; ефективни метафори и приказки, които лекуват; как да се избегне повторната травма – преходни обекти. /Участниците ще изработят свой преходен обект от глина/; специални техники за работа с арт терапия в училищната среда: за учители, училищни психолози и родители.

Семинарът е подходящ за: психолози, социални работници, учители, родители, студенти и хора от всички помагащи професии

art-seminarВодещата:  Катрин Р. Джонсън е терапевт, регистриран в Американския Борд за Сертифициране на арт терапевти и кредитиран от „Американската Арт Терапевтична Асоциация”. Тя е завършила Университета Колумбия в Ню Йорк с магистратура по визуални изкуства и Университета в Уисконсин, специалност арт терапия. Катрин има 23-годишен опит като клиничен арт терапевт и е основател на редица програми за лечение в детската психиатрична болница, в центъра за грижа за възрастни пациенти и в отделението за юноши в риск към болницата за психично здраве “Добрата самарянка” в Илиноис. Имала е частна арт терапевтична практика с деца и юноши с емоционални и поведенчески разстройства в Чикаго и Аляска. Нейната специалност е работата с деца и юноши от различни култури в индивидуален и групов формат. В България гостува за първи път по покана на Института за Изкуство и терапия и Центърът за Психосициална Подкрепа- София.

Дати: 15 и 16 март 2014г.
Място: Голяма зала на Есенс Център, ул. “6ти септември” 37 (вътрешен двор)

Цена за участие: при ранно записване до 15 февруари: 150 лева. След 15 февруари: цена 180 лева
За студенти: 100 лева / 120 лева

В цената са включени всички материали за работа, учебна литература и превод на български език.
В края на курса ще бъдат раздадени сертификати за участие.

Информация - Пламена Иванова
телефон: 0879/84-07-90 /след 16:30ч./
емайл: pl_ivanova1@abv.bg
уеб-сайт: www.psihologicgeska-podkrepa.info