Когато клиентите търсят бързи съвети и гаранции от психолога

Днес реших да пиша за един аспект от работата като психолог на частна практика във Варна, а предполагам така е и в другите населени места в България.

Понякога по телефона или чрез имейл ме търсят хора с трудности, които никога не съм срещала и не познавам. Тези хора искат да им дам гаранция, че ако дойдат при мен един-два пъти на консултация, ще “излекувам” проблемите им…

Искам да споделя с вас, че разбирам притесненията ви, но така не става! Аз съм професионалист! Мястото, където приемам клиенти, е в кабинет за консултации!

За хората от други градове или от чужбина мога да направя онлайн консултация по Skype – с камера и микрофон, в точно определен за това час. Така организирана, онлайн консултацията е максимално близка до консултацията „очи в очи“ и може да бъде ефективна.

Но консултации за 10-15 минути по телефона не правя! Провеждам консултации, по време на които се търсят причините, поради които човека има затруднения, дискутира се семейния роман, проблемите се вербализират. При желание от страна на клиента да посещава по-често или по-продължително сесиите се провежда терапия. Използвам техники от позитивната психотерапия /ситуативно окуражаване, разширяване на целите/ и арт-терапията /работа с глина, пастели, моливи и др./, а понякога и от психодрамата /работа с кукли/. 

Като специалист, който се обучава в психоанализа към Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ – София, мога отговорно да заявя, че не правя телефонно консултиране и гаранции не давам. Ако някой ви дава такива, мисля, че просто ви заблуждава, за да отидете в неговия кабинет.

Както казваше един мой преподавател: „Психологията не е тостер и гаранция не даваме. Ако някой иска гаранция, изпратете го да си купи тостер, там ще му дадат гаранция!”

Информация за мен, образованието и допълнителните ми квалификации са публикувани тук на сайта ми. Съветвам ви да търсите такава информация за всички специалисти, които проучвате или планирате да посетите.

Дали ще мога да ви помогна?

Като сериозен специалист мога само да гарантирам, че ще дам всичко от себе си да ви помогна да се научите да бъдете по-устойчиви и по-стабилни, да се справяте с тревожността и безпокойството, да си поставите граници пред другите, да се отстоявате и да решим заедно проблемните ситуации. Но мога да направя това за Вас само, ако сте мой клиент, доверите ми се и ми съдействате.

Мога да ви помогна, ако сте осъзнали потребността си от психологическа подкрепа, потърсилите сте ме за помощ и сте мой клиент. Мога да ви помогна, ако споделяте и ми се доверявате.

Ще работим по-бързо и лесно, ако сте мотивиран да търсите решение на проблемите. Правя това уточнение, тъй като има хора, които са вкопчени в своя симптом, в своята болест или диагноза и нямат желание да ги „пуснат“ да си отидат. Такива хора често имат мазохистична нагласа – не се съпротивляват, когато някой го обижда или проявява неуважение към тях, други сами се нараняват.

Подобрение в състоянието Ви ще има и ако изпълнявате препоръките, които Ви давам и до които ще видите, че често ще стигаме заедно.

Една консултация или повече?

При възможност от ваша страна, добре е да се проведат няколко сесии. С една консултация може да се помогне малко и до някъде; с повече сесии – резултатите ще бъдат по-големи, по-устойчиви и по-постоянни. Това е като да отиде човек един път на фитнес и да има очакването, че веднага ще отслабне, ще натрупа мускули и ще има добре изваяно тяло. Просто бъдете по-постоянни и упорити! Проблеми от преди 20 години не се решават с една консултация или по телефон.

Дали ще има решение на проблемите ви и колко бързо зависи и от вашата активност, инициативност, приоритети, способността ви да се доверявате, защото, както се казва „за да ти подадат ръка, за да бъдеш спасен, и ти трябва да подадеш своята ръка“.

Ако все пак искате да посетите психолог за еднократна консултация, това е ваше право и ваше решение. Това е и начинът да намерите подходящ специалист, на когото да се доверите.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани с консултациите с психолог, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа:

www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

До скоро!

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
Психолог, град Варна
Телефон: 0879 840 790