Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа помощ – част 2

Вярно ли е, че психолозите, които взимат по-скъпо за консултация, са по-високо квалифицирани?

- Не. Често хората си мислят, че ако платят повече пари за консултация, ще бъдат приети от най-добрия психолог или психотерапевт. Това не е така.

Въпроси към психолога

Познавам колеги, които не са високо квалифицирани и въпреки това поддържат високи цени с идеята, че „след като ще се натоварват като слушат за проблемите на хората, поне да е за повече пари”. Познавам колеги, които са се обучавали към една определена психологическа школа, където ги учат, че „колкото са по-високи цените на консултациите, толкова по-добро е консултирането и толкова повече клиенти ще им донесат високите цени, които обявяват”. Познавам и колеги, които са добри психолози, но не поддържат високи цени за провежданите от тях консултации.

Както вече писах в предишната статия, която можете да прочетете ТУК, психологическата помощ не бива да бъде достъпна само и единствено за хора, които са финансово заможни.

Може ли да ми направите отстъпка от цената?

- Това става по моя преценка.

Някои колеги правят отстъпки от обявените от тях цени за консултация, когато клиента посещава психолога по-често. Други колеги имат обявени цени и не правят отстъпки от тях като се мотивират, че „ако един човек иска да се срещне с психолог и той да му помогне, то той ще намери начин да си плати за консултацията”.

Правя отстъпка от цената само и единствено, когато аз преценя. Обикновено това се случва, когато ме посетят самотни родители, които сами гледат децата си, когато клиента е безработен или когато идва за консултация в кабинета ми по-често.

Колко пъти трябва да дойда при Вас на консултация, за да ми помогнете?

- Това е индивидуално за всеки човек. Зависи от проблемите и конфликтите, които заявявате пред мен и на които ще търсим заедно решение. Зависи от очакванията и нагласите, които имате по отношение на помагането. Добре би било да се проведат около 10-тина консултации, но ако нямате възможност може и по-малко. Ако участвате в процеса на помагането, изпълнявате препоръките, дадени от психолога и сте активни при търсенето на решения на проблемите – скоро ще видите колко полезно ще бъде за Вас посещението при психолога.

Може ли да дойда само един път на консултация?

- Да, може. Добре би било да дойдете поне няколко пъти, но ако нямате възможност може и само един път. Това е изцяло Ваше решение!

Обикновено хората задават този въпрос, когато са финансово затруднени.

Къде сте завършили? Имате ли опит с…. /говорят за своя конфликт/? Към коя школа принадлежите?

- Често, когато започват да ми задават такива въпроси, отговарям с 2-3 изречения. Давам информация за образованието, квалификацията и опита, които имам.

Предлагам на хората, които са ме потърсили да се запознаят с автобиографията, която е поместена и в сайта ми. Обикновено, когато хората  задават такива въпроси искат да се застраховат, че ще им бъде помогнато. Също, че психолога, когото са потърсили, има опит и е работил с други хора със същите проблеми и е успял да им помогне.

Прочетете още:
Част 3 на Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа подкрепа.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани с психологическите консултации, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа: www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
психолог, град Варна
телефон 0879 840 790


Времето винаги е подходящо за промяната, която търсите!

Запазете своя час за консултация на телефон
0879 840 790
с Пламена Иванова – психолог гр. Варна