Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа помощ – част 3

Може ли да се срещнем в някое кафене?

- Не. Професионалните психолози приемат само в кабинет /офис/. Звучи несериозно да Ви консултирам в кафене. Сериозните неща се правят по сериозен начин. Аз съм професионален психолог. Ако искате да дойдете при мен на консултация, заповядайте в кабинета ми.

Обикновено желанието на хората  е да бъдат консултирани  в заведение или на пейка в близкия парк произтича от страха да се срещнат с непознат човек на непознато място. Неутралната среда създава една защитеност у човека, търсещ помощ. В други случаи тя предразполага към създаване на неформални отношения и дори фамилиарничене между психолога и клиента. Това не бива да се допуска! В тези взаимоотношения трябва  да има емпатия, но винаги трябва да има и дистанция. Ако психолог допусне да консултира на място като кафене, ресторант, пейка в парка и др.п. – това говори за непрофесионално отношение към процеса на консултиране и помагане.

Допуска се консултиране в дома на клиента единствено в случаите, когато той е тежко болен – например при прекаран наскоро инсулт, инфаркт, страхова невроза, агорафобия или друг вид психоза- тогава, когато състоянието на човека не позволява излизането му навън. Всичко това допълнително се договаря с близките на клиента и често се заплаща допълнително.

Безработен/тна съм! Ако дойда при Вас на консултация ще ми помогнете ли да си намеря работа?

- Заповядайте в кабинета ми. Имам опит в консултирането на безработни хора и такива, които искат да сменят работата си. Дали ще Ви помогна да си намерите работа – Вие ще прецените, но това зависи и от Вас, а не само от психолога.

психологическа подкрепа

Ако изпълнявате препоръките, които Ви се дават, имате реалистични очаквания при търсенето на работа и бъдете активни на пазара на труда, ще се намерите работа.

Ето, тук отново наблюдаваме желаниета на клиентите да им се гарантира успеха, след проведената консултация. По този начин малко „изместват” основната отговорност, която е тяхна и я прехвърлят върху консултанта.

По какъв начин помагате на безработни хора да си намерят работа?

- По време на консултацията с безработни хора използвам методите на дискусията и разговора, а понякога попълване на тестове, въпросници, индивидуални карти, притчи и пословици. Използват се и недирективни методи, които дават възможност и подпомагат консултирания сам да открие определена информация, да стигнат до определени изводи и решения.

Аз съм ходил/а и при други психолози, но не са ми помогнали!

- Аз не нося отговорност за работата на моите колеги. Ако решите да дойдете при мен на консултация – заповядайте в кабинета ми.

Обикновено причините, търсещия помощ човек да не е доволен от консултацията с психолозите, които е посещавал са следните: имат различни очаквания; искат един път да посетят психолога и той да поеме отговорност за тяхното спасяване; желаят да им реши проблемите, които са трупали с години. Друга причина може да бъде, че имат много силни съпротиви и отказват напълно да се разкрият пред психолога, а от там – не може да им се помогне в дълбочина. Също така се изисква постоянство и последователност, когато клиента се подлага на психологическа подкрепа. Не на последно място трябва да се каже, че е необходимо психологът също да притежава необходимите умения, за да подпомага и да дава надежда на другите хора.

Какво да направя, ако психолога или консултирането не ми харесат? Може ли да се откажа?

- Да, може. Но преди да вземете това решение добре би било да посетите психолога поне няколко пъти, а не да вземете прибързано решение. И все пак решението е Ваше!

По време на помагането може да усетите липса на разбиране и съпричастност. Добре е да споделите това с терапевта и заедно да потърсите причината за породения дискомфорт. Вероятно това може да се дължи на пренос (*) и сравняване с друг човек от миналото.

Обикновено когато клиентите посетят 2- 3 пъти психолога и се почувстват по-спокойни и по-уверени, правят прекъсване в консултирането. Често, когато се почувстват отново безсилни да се справят сами с конфликтите, подновяват посещенията при психолога. 

(*) Преносът е термин от психоанализата, който описва чувствата на пациента към терапевта, когато грешно го приема /или му напомня/ за някой друг човек или обект от миналото си. Често тези чувства са свързани с негативизъм. Пример: не желая да посещавам  психоложка, която е руса, тъй като ми напомня за любовницата на съпруга ми, която също е руса.

Прочетете още:
Част 4 на Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа подкрепа.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани с психологическите консултации, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа: www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
психолог, град Варна
телефон 0879 840 790


Времето винаги е подходящо за промяната, която търсите!

Запазете своя час за консултация на телефон
0879 840 790
с Пламена Иванова – психолог гр. Варна