Негативните последици от конфликтите

В тази статия ще прочетете какви са отрицателните последици, резултат от вече създадените конфликтни ситуации. Обикновено в началото те са автоагресивни /агресивни и разрушителни спрямо нас самите/, най-вече когато човека е с вътрешен локос контрол /обвинява себе си за създадените проблемите/, а именно: унилост, замисленост, мрачни и тъжни мисли, апатия, потиснатост, обща неудовлетвореност, малоценностни преживявания, чувство за вина, паника. Негативни последици от конфликтитеКогато конфликтните ситуации и конфликтите се повтарят или се появят нови, но не можем да се справим с тях и хората са с външен локос контрол /обвиняват винаги другите за проблемите си и никога не търсят причината в себе си/,
следват мнителност, подозрителност, очакване да се случи нещо лошо или някой да ни навреди, лесна раздразнителност, гняв, злоба. Понякога се стига до прекратяване на общуването и общата дейност /ако са колеги/ с опонента, агресия и насилие.

Чисто психо-соматичните /психически и физически/ последици при невъзможност човек да се справи с конфликтните ситуации са: безсъние, сърцебиене, силно и често главоболие, мигрена, гадене и повръщане на нервна почва, световъртеж, ступор, депресия. В по-тежки случаи в резултат на невъзможност да се справим със стреса може да се стигне до срив в защитните сили на организма и поява на хронични заболявания /високо кръвно налягане, невралгии, гастрит или язва, диабет, тремор, дерматити и др./.

Важно е да не забравяме, че конфликтите, които днес ни се струват големи и непоправими, след 2-3 дни след като сме се дистанцирали от тях и сме помислили върху тях, вече можем да търсим решение на проблемите.

                                                           Автор: Пламена Д. Иванова – психолог от Варна
месец ноември 2012г.