Все повече деца стават жертва на домашно насилие (интервю)

Това е част от репортаж, за който bTV взеха интервю от мен – в ролята ми на училищен психолог в СОУ „Васил Друмев” – град Варна.

Източник: сайтът на bTV

Все повече деца стават жертва на домашно насилие. Повечето отричат, че са подложени на тормоз и крият физическите белези на насилие.

Расте броят на децата, подложени на домашно насилие. Само във Варна случаите, констатирани от отделите за закрила на детето през тази година са 50. Едва при един от тях сигналът е получен от детето, станало жертва на насилие. Най-много жертви на домашно насилие има в групата на децата между 8 и 14 години. .

“Децата наистина са малтретирани най-често от своите родители, много тежко домашно насилие психическо и физическо – камшици, юмруци. Белезите физическите минават, но психическият тормоз и травми остават, психическите травми си остават’, каза Пламена Иванова, училищен психолог.


Психолозите обясняват, че децата крият насилието, защото обичат родителите си и приемат боя в къщи за нещо нормално.

Системното насилие обаче трудно остава скрито

“Такива деца или са много подтиснати и нямат приятели или са много агресивни и създават проблеми в училището”, посочи психологът.

“Най-често сигнал за насилие над детето подава другият родител. Ако насилието е в семейство, съответно от родителя. И от служебни лица, учители, полицейски инспектори”, каза Павлина Христова, главен експерт дирекция “Социално подпомагане” Варна.

Въпреки растящия брой на децата-жертви, в морската столица няма кризисен център, където те могат да потърсят помощ. Очаква се такъв да бъде разкрит догодина.