Тя, той и семействата им – драмата около Коледните и новогодишни празници

Едно от най-големите предизвикателства, които двойките срещат около празниците, е… семейството.
Нейното, неговото или и двете.

Снимка на тъжни момче и момиче с коледни шапкиПонякога се насъбират твърде много семейни ангажименти, защото „трябва да се видим с всички“ или се започва с безкрайните традиции, които „трябва да бъдат спазени“. Да не говорим за неразрешените конфликти, трупани през годината/годините, които често се отприщват.

Всичко това може да окаже влияние върху вас, върху партньора ви, отношенията ви и връзката ви като цяло. Възможно е дори да започнете да свързвате времето около любимите празници с някои отрицателни чувства и негативни емоции /гняв, страх, срам, вина, мъка, апатия/.

Освен това, вероятно ще се съгласите, че думата „трябва” е еквивалент на задължително, а никой не желае да бъде задължаван! При повечето хора думата предизвиква съпротиви, а от там нататък се включват и защитните механизми /най-често изтласкване, отричане, потискане, изместване/.

Да, знам, че семейните „бъркотии“ винаги изглеждат сложни за разплитане. Но не сте единствените и винаги има какво да се направи! Предлагам ви 4 идеи за справяне, които са добро начало и дават резултати.

1. Всяка година е различна, защото всяка година вие сте различни

Двойките и семействата постоянно се променят и е добре всяка година съзнателно да обмисляте дали семейните плановете за Коледа и всички традиции са добри за вас.

Представете си сега две семейства – нейното и неговото. И двете семейства искат да празнуват Коледа така, както винаги са я празнували, което създава напрежение в цялото семейство, особено за двойката. На тях ситуацията им изглежда така:
1. трябва да направим избор
2. какъвто и избор да направим, ще има обидени

Не се опитвайте да убедите другия да изостави традициите на своето семейство – дори той/тя да се съгласи, едва ли ще му бъде приятно.

Какво да направите: Помислете кои от традициите можете да споделите, кои можете спокойно да спазите поотделно и какви нови традиции може да създадете, с които да обедините семействата. Така ще споделите нови емоции /вероятно радост, щастие или просто изненада/, като в същото време ще запазите част от традициите на всеки.

2. Имате нужда от баланс, а балансът има нужда от граници

Двойките често се опитват да изпълнят всичко, което семействата и на двамата искат от тях. Тези опити понякога завършват с провал – и двамата са изморени, нямали са време един за друг и в крайна сметка започват да се прокрадват негативни емоции към семейните ангажименти /най-често апатия/.

Какво да направите: Предварително изговорете предстоящите ангажименти и решете заедно колко от семейните такива ще можете да поемете и колко време искате за себе си. Споделете със семействата си какво сте решили (отрано) и поставете ясни граници. Не им позволявайте да Ви променят плановете, манипулирайки Ви!

Веднага ще вмъкна, че по никакъв начин не е необходимо да сте груби или агресивни, когато поставяте граници. Напротив, можете да покажете разбиране и добро отношение! Бъдете искренни и откровенни по асертивен начин /виж статията за асертивност/! Кажете им, че винаги Ви харесва да сте с тях около Коледа, просто тази година не можете да участвате във всичко.

Не се изнервяйте, когато майка ви/баба Ви започнат да задават въпроси. Сигурно ще ви питат по шест пъти „Защо няма да дойдете?“, „Защо няма да останете?“, „Сърдите ли се?”, „Болни ли сте?” и ще правят коментари „Това не е присъщо за теб!” и т.н.

Подгответе се психически, пригответе си отговорите предварително и ще ви е по-лесно. Ако трябва дори тренирайте пред огледалото по какъв начин ще откажете на Вашите близки без да ги обиждате и разочаровате!

3. Ще наблегна на това – винаги, винаги слагайте себе си и партньора си на първо място

Ако имате деца е по-лесно да откажете, тъй като ги поставяте на преден план и приоритетно се съобразявате с техните потребности, нужди, дневен режим.

Но! Може и да нямате деца и пак да имате свои специални неща, които правите като двойка около празниците. И това е чудесно, не се чувствайте виновни. Ако не можете да направите тези любими дейности/хобита, времето, прекарано със семействата ви, също няма да е пълноценно и ще се създаде ненужно напрежение.

Още една причина да поставите граници!

4. Не се правете на самотни воини, подкрепяйте се

Около празниците всеки се замисля, прави си равносметка на изминалата година и много слабости излизат наяве, всички ги имаме. Дългогодишните конфликти с членове на семейството са особено болезнени.

Хубавото е, че двойките могат да се защитават и грижат един за друг в тези случаи.

Какво да направите: Бъдете търпеливи един с друг и предложете да помогнете на другия. Партньорът ви може да няма идея как да му се помогне, може би е в тази ситуация от години и вече не вижда изход?

Все нещо може да се измисли.

Тръгнете си по-рано от семейната сбирка, изслушайте го, ако е готов да сподели с Вас, покажете му някои положителни страни на ситуацията, заведете го на любимо Ваше място и му отвлечете вниманието като правете нещо приятно. Смекчете неприятните емоции и можете спокойно да очаквате същата подкрепа.

Не обвинявайте партньора си, когато е изнервен от такива ситуации. Дайте му възможност да изрази своите мисли, чувства, емоции, притеснения! Дайте му малко пространство да диша, не го притискайте да говори, ако няма желание! Прегърнете го, ако е подходящо! Подкрепете го, ако е уместно…или просто се хванете мълчаливо за ръце /това създава усещане за близост, за разбиране и приемане/ и се сетете, че това сигурно е труден или поне неприятен момент за него/нея.

Весели празници!

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
Психолог, град Варна
Телефон: 0879 840 790