Удоволствието да си направиш… кукла

Източник: сайът на ОМ

Ателието за кукли, което започва във Варна към Фондация „Децата на бъдещето”, изглежда като красиво приключение!
Г-жа Мая Христова – педагог, консултант, създател на Фондацията – е правила своите първи кукли още преди 30 години, а през 2008-ма година е преминала сертифицирано обучение към Международната асоциация по куклотерапия. Активно участие в дейността ще вземе и младата психоложка Пламена Иванова, която се обучава за психотерапевт, сътрудник е към Фондацията и е преминала обучения за работа с приказки и кукли към „Център за психо-социална подкрепа”, София.

Участниците – родители и деца – ще изработват сами своите кукли, като могат да избират между материали, вид на куклата, дали да е от дървена лъжица или да има глава от топче за пинг-понг, дали да ушият роклята или да моделират лицето от глина. Могат да си направят меки куклички за пръстчета, такива от хартиени макети или прежда. Ще се правят и от известните и станали любими на всички Валдорфски кукли – меки кукли от естествени материали с избродирани лица и топли сърца. Въобще – въображение без граници!

Г-жа Христова разказва, че от голямо значение е как се води самата кукла. Кукленото ателие може да набляга на няколко аспекта при работата с деца и възрастни. Когато се търси образователен ефект, може да се използва в детските градини и училищата, може да се придобиват дори академични знания. При него децата се учат да общуват и да подобряват комуникативните си възможности, чрез игра и забавление достигат до изява, подобряват самочувствието и самоувереността си… Когато е терапевтичен, курсът е с по-различен характер и се води от психолози. При него се търсят ефекти като преодоляване блокажите и задръжките в развитието на детето, преодоляване на конфликти, преоткриване на скрити чувства… Най-приятният аспект е творческият. Когато правенето на кукли е с цел забава в свободното време, се създава положителна емоционална удовлетвореност от творческия процес и изработената кукла, развива се детската фантазия и въображение, работят двете мозъчни полукълба и направо си е вид медитация! Например работата с естествен материал като вълнената прежда успокоява деца в аутистичния спектър. Пък и – ехха – кой родител не иска да застане редом до своите деца в такава приятна игра?

Най-хубавото е, че участниците – малки и големи – освен истинската наслада от работата с ръцете си, различните материали и собствената фантазия, после ще получат изработените кукли. С каква ли гордост ще ги показват? Ще им бъде издаден и сертификат на официални куклени майстори, а това е нещо истинско в днешното виртуално време, нали? :)