Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа помощ – част 1

Често хората, които търсят психологическа помощ, когато се обадят по телефона или дойдат на първа консултация, задават въпроси и правят коментари, свързани с някои неясноти около процеса на консултиране и помагане.

25

Можете ли да ми помогнете?

- Най-често искам човека, който ме търси за консултация да ми опише в рамките на 2-3 изречения с каква заявка идва при мен. Ако преценя, че мога да помогна, го каня в кабинета – уговаряме ден и час за първа консултация.

Можете да влезете на моя сайт – Психологическа подкрепа – да разгледате автобиографията ми и да се запознаете с опита, който имам.


Търся психолог! Вярно ли е, че сте психолог?

- Да, работя като психолог.

Този въпрос може да бъде зададен по няколко различни начина – „Казаха ми, че сте психолог! Вярно ли е?”, „Имам нужда от психолог! Вие психолог ли сте?” и др. Обикновено хората, които се обаждат по телефона искат да се убедят, че не са допуснали грешка и са се свързали с човека, който може да им помогне.

Колко струва едно посещение при Вас?

- Към този момент цената за една консултация с времетраене между 45 и 60мин в гр. Варна е между 25лв. и 35лв.

Има колеги, които взимат по 60лв., а някои по 90лв и повече. Аз вярвам, че качествената психологическа помощ не бива да бъде достъпна само и единствено за хора, които са финансово стабилни. Много често с мен се свързват хора в затруднено финансово положение. Поради тези причини засега съм избрала да се придържам към цени в рамките на 30лв.

Окончателната цена за консултация се формира спрямо спецификата на случая, необходимата продължителност на консултацията и това за кого е предназначена – дете, възрастен или семейство/двойка.

Работите ли със Здравна каса?

- Не. Нито един психолог в България не работи със Здравна каса, тъй като няма такава възможност.

Здравната каса не е подписвала договор за предоставяне на възможност за консултиране на клиенти от психолози и психотерапевти. На този етап само психиатрите работят  по клинична пътека.

Прочетете още: Част 2 на Най-често задаваните въпроси от хора, търсещи психологическа подкрепа.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани с психологическите консултации, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа: www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
психолог, град Варна
телефон 0879 840 790


Времето винаги е подходящо за промяната, която търсите!

Запазете своя час за консултация на телефон
0879 840 790
с Пламена Иванова – психолог гр. Варна