… Нека поговорим за връзките… – част 2

Връзката с нашата майка отразява връзката ни с околния свят. Обикновено контактите с нашата майка ги пренасяме в контактите с другите. Несигурните майки най-често раждат несигурни деца, които по-късно стават несигурни възрастни. Майките, които са уверени раждат деца, които са психически стабилни, активни, инициативни, амбициозни и уверени.

Майка прегръща малко момиченцеОт много важно значение е по какъв начин ще бъде възпитано детето от своите родители - по начин, който да вижда положителното у другите, да има партньори и приятели или по такъв начин, че да бъде мнително, подозрително и негативно към тях.

Ако гледаме по агресивен начин на света около нас ще се свържем с агресивни хора – приятели, познати, колеги, партньори, а това води до големи разочарования и липса на доверие спрямо другите. Бъдете внимателни как гледате на тях, защото с каквито очи ги гледате, с такива и те ще Ви гледат!

 

Друга грешка, която правим по отношение на нашите връзки е, че не можем да забравим нашето минало, не можем да го разрешим и не можем да се освободим от него. Минало, което не сме приели и не сме го разбрали ще ни притеснява, а щом ние сме притеснени и хората около нас ще бъдат притеснени. Невъзможността да се справим с емоциите си води до конфликтни връзки. Ако в една връзка само единия партньор дава всичко от себе си, то той прави зависим своята половинка. Това обикновено става на несъзнателно ниво, т.е. не се осъзнава, не се разбира и най-често се прави от страх – страх, че партньора ни може да си тръгне, да ни изостави, да не ни обича, както преди. Тези когнитивни и поведенчески задачи трябва да бъдат решени за да можем да продължим напред и да имаме стабилни връзки с околните.

Кое е важно за мъжа и кое е важно за жената? Изследвания, направени от психолози показват, че мъжете предпочитат да са сами вместо да бъдат неуважавани. Уважението е свързано с мъжествеността. Много често мъжете пият за да спрат да мислят за неуважението. Къде ще бъде мъжа, ако не е уважаван в къщи? Ще бъде на работа, ще бъде в кръчмата, в съседите, които го уважават, но няма да бъде у дома и няма да бъде на мястото, където не го уважават. Мъжете се чувстват като кастрирани и като омъжествени тогава, когато и там, където не са уважавани. При жените е обратното. За тях е важна любовтта. Повечето жени прекратяват връзката си, защото не се чувстват достатъчно обичани и желани, липсва им вниманието на партньора. Както е казал Александър-Дюма – син „Любов без уважение не отива далече и не се издига високо. Тя е ангел с едно крило”.

От голямо значение е как разговаряме с другите – агресивно и с гняв или нежно и с любов. Ако общуваме с гняв, ще получим агресия. Също така от голямо значение е да не изнудваме другите хора! Ако ги притискаме и изнудваме, те ще се съпротивляват. Конфликтни връзки се появяват и при партньорски взаимоотношения, при които има големи различия по отношение на ценностната система. Сериозни противоречия се появяват, ако за единия партньор е най- важно семейството, а за другия – работата и колегите. Нежеланието да се съобразиш с другия води до появата на напрежение във връзката. Непрекъснатото желание да получаваш от другите без да даваш, без да благодариш и без да оценяваш това, което другите правят за теб също води до конфликтни връзки. Повечето родители дават на децата си това, което те не са имали. Обикновено родителите дават на своите деца от страх, че няма да ги обичат и че ще ги пренебрегнат. Това отново става на несъзнателно ниво и също създава отношения на зависимост, които са подхранвани от родителите. Важно е детето да се научи да казва „Благодаря!”, а не „Искам още!”. Нека не забравяме, че има хора, които нямат пари, но са щастливи – за тях е важно образованието, имат цели, имат мечти, те са упорити и амбициозни. Има и такива хора, които имат всичко, но не са щастливи, за тях нищо не е важно, тъй като нямат цели, нямат мечти и нямат мотивация да постигнат нещо.

                                                           Автор: Пламена Д. Иванова – психолог от Варна
месец януари 2013г.


В написването на статията са използвани фрагменти от лекция на д-р Менис Юсри на тема „Успешно родителство и партньорство”, проведена на 17.10.2012г. в хотел „Димят”, град Варна