Какво да направим, за да имаме успешни връзки?

Както вече уточних в предишните статии, когато пиша за връзките имам предвид връзките не само с партньора, но и връзките с членове на семейството, приятелите, колегите и въобще хората, които ни заобикалят. В предишните статии имахте възможност да прочетете кои са причините, които водят до конфликтни връзки с другите хора, а в тази статия ще прочетете какво е необходимо да направите за да имате успешни връзки.

успешни връзки- Да не обсебвате другите и да липсва желание да ги контролирате.
- Да предоставяте свобода на хората около Вас, да ги научите да живеят живота си и да проявяват емоционален стремеж към важните за тях неща.
- Да не превръщате връзката в навик.
- Да познавате себе си, да осъзнавате своите действия, реакции, поведение и защити. Ако ние сме наясно със себе си малко неща биха ни „извадили извън релси”. Ако познаваме себе си бихме могли да запазим спокойствие, когато е необходимо и да имаме успешни връзки с околните.

- Да помните позитивните неща. По този начин хората си припомнят за своите щастливи мигове, за своите добри приятели, за хората, които са помагали и тези, на които можем да се доверим. Това помага да помним, че хората са добри.
- Да не се страхувате от връзките си. Ние психолозите казваме „И лошият опит е опит!”;
- Да бъдете добронамерени към другите. Не забравяйте какво писах в предишната статия „С каквито очи гледате на другите, с такива ще Ви гледат и те!
- Помнете, че хората могат да се променят и Вие сте един от тях. В практиката ми, а и в живота често чувам, че „Хората не се променят” или „Хората след една определена възраст не могат да се променят”. Според мен, ако човек иска да се промени, това може да се случи, независимо от възрастта му, всичко друго е оправдание.
- Работете над себе си. Развивайте се. Това ще помогне, както на Вас, така и на другите около Вас.
- Гледайте децата и се учете от тях. Те са толкова естествени в реакциите си. Бъдете естествени и истински. Не бъдете престорени и изкуствени хора- това само ще отблъсне другите около Вас.
- Вижте собствените си проблеми и ги разрешете. Човек, който иска да се освободи от емоционалните си товари ще усети позитивните страни на живота и ще привлече позитивни хора около себе си- такива, които ще го подкрепят.
- Приемете своето минало. Всеки човек има някакво минало, което го притеснява, но не всеки човек позволява то да го тормози.
- Разрешете си да бъдете щастливи. Вие го заслужавате!
- Справете се със своите чувства и емоции.
- Уважавайте другите- партньора си, приятелите си, колегите си, близките си. Само тогава и другите ще Ви уважават.
- Помнете, че има разлика между половете. Жените и мъжете чуват, виждат, разбират, обичат и усещат по различен начин. Жените обичат чрез свързването и усещането. Мъжете обичат чрез уважението.
- Говорете с партньора си с любов, с уважение и с разбиране.
- Не изнудвайте другите. Не ги карайте да се чувстват зле. Не ги притискайте „до стената”.
- Бъдете благодарни. Казвайте „Благодаря”. Показвайте благодарност. Намерете любов с благодарност. Кажете на партньора си „Толкова съм благодарен/на, че си част от моя живот!”.
- Уважавайте ценностите на партньора си. Свържете в едно Вашите и неговите ценности. Ценностите трябва да са ясни още от началото на връзката. Помислете си кои са Вашите ценности? Кое е ценно за партньора Ви? Намерете пресечна точка между Вашите и неговите ценности!
- Спрете да задоволявате всички желания на хората около Вас! Дори и на децата! Научете се да казвате „Не”. Научете се да отказвате. Сложете си граници! Вие сте тези, които ще преценят кои хора да останат близо до Вас и кои да държите на разстояние. Недейте да награждавате децата си непрекъснато и твърде високо. Не награждавайте детето, което не иска да прави нищо. Благодарно ли е детето, то ще цени нещата в живота. Децата могат да се научат на благодарност предимно от своите родители.

                                                           Автор: Пламена Д. Иванова – психолог от Варна
месец януари 2013г.


В написването на статията са използвани фрагменти от лекция на д-р Менис Юсри на тема „Успешно родителство и партньорство”, проведена на 17.10.2012г. в хотел „Димят”, град Варна.