Психосоматиката

Когато конфликтите, проблемите и травмите не бъдат преработени на време (т. е. в началото, когато се появят) се натрупват под формата на психосоматични заболявания!

Много от моите клиенти чакат по 15-20 години за да потърсят психологическа подкрепа, а през това време физическото и психическото страдание са достигнали своя връх! Омаловажавайки травмите, чакайки проблемите да се разрешат сами (незнайно как трябва да се случи това?!) всъщност те рушат Вашето здраве и спокойствие.

158895493_6232975235955_2127243029181102888_nНякои от моите клиенти влизат в кабинета за първи път точно такива – “разрушени”! Най-често хората, които ме търсят за консултиране и подкрепар се оплакват от хронично главоболие, мигрена, болки в очите, безсъние, заболявания на горните и долните дихателни пътища, затруднено дишане, астма, заболявания на щитовидната жлеза, синузити, заекване, себорея, псориазис, дерматити, алопеция, алергии от различно естество, разстройства на храносмилателната система и повръщане, затлъстяване, диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, световъртеж, припадъци, онкологични заболявания.

Много често клиентите обикалят различни лекари или лекари с различни специалности и търсят лекарства, които да им помогнат да се избавят от непосилните /понякога/ болки, но без успех! Причината е, че е необходимо да се провеждат консултиране и терапия с психолог или терапевт и да лекувате душата и психиката на време. Вие, от какви заболявания страдате? Лекарите и лекарствата помагат ли Ви? Колко време ще чакате преди да потърсите психолог?

* Психосоматиката е дисциплина в медицината и психологията, която изучава влиянието на психологическите фактори върху физическите оплаквания на хората, техните болестни състояния и заболявания на тялото.

* Психосоматичните заболявания са тези заболявания, които са се появили в резултат на силни по интензивност конфликти и проблеми и/или в резултат на натрупването на множество психични травми.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани с консултирането и терапия с психолог, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа:

www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

Желая Ви успех!

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
Психолог, град Варна
Телефон: 0879 840 790