Следването на погрешните семейни модели от децата – част 3


„И запомни: не се е родила още тази яйцеклетка, която да бяга след сперматозоида! Не върви срещу природата!“ 

Това е третата част на статията, която написах след като прочетох вица по-горе. Можете да прочетете първата част на статията тук – Следването на погрешните семейни модели, част 1 >>

Някой замислял ли се, че, когато в детските години възпитанието на момчетата е било в посока “Мъжете не трябва да бягат след жените”/”Мъжете не трябва да плачат за жена”, това на по-късен етап е довело до много раздели и разводи… или, когато момчетата са възпитавани по този начин, угоден на родителите, то в по-късна възраст това води до самота, изолация, асексуалност или безразборни сексуални контакти на техните пораснали синове…

Психоанализата го обяснява с неразрешените едипови комплекси /на несъзнателно ниво/… да не говорим за смяната на ролите в съвременния свят и това се отразява пагубно на отношенията мъже-жени! Затова е важно и мъжете, и жените да си показват чувстват, емоциите, желанията! Когато те са потискани дълго време, накрая ескалират и се появяват психосоматични заболявания…

Терминът „Едипов комплекс” отдавна е познат в психологията и най-вече в психоанализата.

Този вид комплекс се появява в отношенията „майка-син”, когато на несъзнателно ниво детето изпитва сексуални влечения към своята майка и я ревнува от баща си или нейния/нейните партньори. Едиповият комплекс носи името на гръцкия митичен герой Едип, който убива баща си и се оженва за майка си. В съвремието много често е познат и другия вариант- на несъзнателно ниво майките имат влечения към своите синове, изпитват завист и ревност към приятелките/съпругите на синовете си и по всякакъв начин се опитват да съботират връзката им. Оправданието е, че са загрижени за децата си и жената до тях все е неподходяща. Виждат в нейно лице все някаква заплаха – че ще им отнеме сина, че ще го нарани, че ще го използва, че не е достатъчно добра за него и др.т.

Това особено силно важи в семейства, в които момчето е единствено „Един син имам и точно на нея ли попадна?!”. Също в семейства, в които родителите са разделени или разведени. Тогава майката, компенсирайки своите празноти в интимния и любовния си живот, прехвърля цялата си любов върху своя, често единствен, син. И се вкопчва в него. И го задушава. И го обсебва. Това е причината майките на момчета да виждат конкуренция в лицето на приятелките на своите синове. И да се стремят да премахнат тази конкуренция по всякакъв начин, често прикрито, подмолно, преструвайки се, че приемат партньорката на сина си.
Познати са и други форми на едипов комплекс, когато семейството има двама сина, но майката има предпочитания към единия, обикновено този, който визуално прилича най-много на своя баща.

Познати са и други възможности за сексуални комплекси- „Комплекс на Електра”, когато на несъзнателно ниво момичетата изпитват влечение към своите бащи и са в съпернически отношения със своите майки. „Комплексът на Електра” е наречен на името на героинята от древногръцката митология- Електра, която иска да отмъсти за смъртта на своя баща като подстрекава своя брат да убие майка им и нейния любим. Това е причината много момичета/жени да са в конкурентни отношения със своите майки, да не се разбират и да предпочитат любовтта на родителя от мъжки пол.

Какво се прави?

1. Много е важно бащата в семейството да наблюдава и обръща внимание на поведението на своя син към неговата майка, а не да го игнорира. Например да му прави впечатление, когато детето иска да спи при своята майка; да се къпе с нея, когато детето е в различна възраст от бебешка; когато детето иска да гледа майка си гола или тя него, и др. подобни. Важно е той да се намеси и да прекрати това! Внасят се забраните от страна на мъжката фигура в семе „Ти си голям, имаш си самостоятелна стая! Върви да спиш там!” или „Майка ти е моя съпруга и нейното място е до мен!”.

2. Много е важно отношението на бащата към едиповия комплекс на сина му и той да бъде прекъснат още в ранна детска възраст като могат да се използват думите „Аз съм женен за майка ти и тя е моя съпруга. Когато пораснеш ще се ожениш за друга жена, но не и за майка си, тъй като тя вече е моя съпруга”. Бащата ще издаде забраната и детето ще я чуе! Възможно е да се наложи забраните да се повтарят многократно, както с думи, така и с поведение.

3. Разрешаването на едиповия комплекс става първоначално с въвеждане на забрани за да може момчето да се идентифицира със своя баща.

4. Много е важно бащите да застанат по-стабилно на местата си като глава на семейство и да освободят пространство, в което да има място за любов, обич, нежност и сексуални удоволствия със съпругите им. Пространство, в което децата, независимо дали са момчета или момичета, няма да нахлуват и няма да разделят своите родители с цел да притежават единия от тях /повтарям неосъзнато/.

5. Когато майката е разделена/разведена с бащата на своя син и е в партньорски отношения с друг мъж, добре би било той да въведе забраните по един по-строг и категоричен начин, разбира се по неагресивен начин.

6. Прави ми впечатление, че понякога майките казват за своите синове „Той не се разбира с баща си. Той не харесваше и приятеля ми и затова сега съм сама за да е добре и спокойно детето!!!”. Когато сина изпитва влечение към майка си, разбира се, че няма да харесва нейните партньори! Разбира се, че ще развие поведенчески прояви, които да съботират Вашата връзка за да може конкуренцията да бъде премахната!!! Спрете да се съобразявате толкова с прищевките на децата си и обърнете внимание на своя личен живот! Мотивирайте детето да приеме баща си! Вместо толкова лесно да разчиствате пътя пред сина си, работете в посока заздравяване на емоционалната връзка между него и партньора Ви!

7. Друго, което ми прави силно впечатление е, че родителите са много толерантни към желанията на своите деца- да спят при тях; да не ходят на детска градина, тъй като ги е страх; да ги кърмят до късна възраст! По този начин само засилвате зависимото и несамостоятелното поведение на децата! Мили, родители, не бъдете толкова толерантни! Такова поведение в по-късна възраст ще има по-големи последствия, както за Вас, така и за Вашите деца!

8. Когато в семейството няма мъж /майката е разделена, разведена, овдовяла/ добре би било да привлече друг значим за нея и детето мъж, който да въвежда забраните за едипови комплекси. Такъв мъж може да бъде дядо на детето, братовчед на семейството, вуйчо, чичо, приятел или дори съсед!

9. Неразрешененият едипов комплекс може да доведе до невроза, психоза, хомосексуално поведение, педофилия или дори кръвосмешение.

Facebook иконаАко имате въпроси, свързани със семейните консултации с психолог, можете да ги зададете на моята страница във Facebook – Психологическа подкрепа:

www.facebook.com/psyhologisheska.podkrepa

Желая Ви успех!

                                                           Автор
Пламена Д. Иванова
Психолог, град Варна
Телефон: 0879 840 790