Хедонисткото поведение – част 2

Примерите за хедонизъм са много. Ако човек е успял да сублимира(1)   обикновено се включва в екстремни спортове /парашутизъм, парапланеризъм, мотоцеклитизъм, алпинизъм, скално катерене, сърфиране  и др./, става сексуално разкрепостен и др. В случай, че човек е хедонист по начин, силно неприемлив за околните /т.е. не е сублимирал/ обикновено се касае за психическа нестабилност. нов хедонизъмРезултатите са престъпно поведение – злоупотреба с наркотици, проституция, участие във въоръжени обири и др. Вечните търсачи на удоволствия са хора, които посвещават живота си на търсене и постигане на нови, допълнителни блаженства.

По мое лично мнение мъжете-хедонисти са повече от жените, които изпитват постоянно желание за радост. Обикновено мъжете-хедонисти изглеждат така:  мъжествени, силни, стабилни, интелигентни, интересни, безстрашни, независими, упорити и с добра самооценка. Притежават физическа и психическа зрялост, издръжливост, физическа красота и привлекателност. Имат чувство за хумор. Естествени и емоционални са в поведението си с околните. Често имат татуировки. Живеят на „ръба на пропастта”.

Жените-хедонисти най-често са много женствени, физически поддържани, красиви, с добро самочувствие. Амбициозни, самостоятелни, упорити, физически активни и инициативни. Понякога имат и по-мъжки стил на поведение в зависимост от честотата и интезитета на достигнатите удоволствия, а също така и в зависимост от хората, с които най-често се събират.

хедонизъм-1Независимо дали са мъже или са жени, хедонистите обичат живота без правила и често се опитват да ги нарушават. Обичат свободата, не обичат законите и ограниченията. Обичат да експериментират. Те са бохеми. Търсят удоволствие по всякакъв начин като си осигуряват физическа и духовна наслада. Търсят все по-красив, по-интересен, по-забавен и по-безстрашен начин на живот. С поведението си се стремят да докажат на себе си и околните, че могат да се справят и в най-трудната и опасна ситуация. По този начин търсят утвърждение, уважение, признание, възхищение и любов. Това е свързано с комплексите за малоценност, когато в детството момчето или момичето са били в положение на подчиненост, което става повод за грубост и подигравки. Хедонизмът се явява компенсиращ за преживения негативизъм. Хедонисткото поведение е свързано и с комплексите за превъзходство, но сега няма да се спирам на тях. Вечните търсачи на удоволствия гонят нови, интересни и непознати усещания и преживявания, такива, които плашат повечето хора.

Хедонизмът е свързан и с автоагресията. На несъзнателно ниво човекът-хедонист е привлечен от идеята за високия риск, който съществува  за неговото здраве и живот. Идеята за това го блазни и той й се поддава. Често в резултат на едно хедонистично поведение се стига до сериозни физически наранявания, травми и дори смърт.

Типичен пример за хедонистко поведение е филма „Критична точка”, в който Патрик Суейзи организира и участва в обири на банки, занимава се със сърфинг и парашутизъм и това съчетано с проповядване на будистки идеи. Във филма се вижда едно съчетание между възможността за осъществяване на сублимация и липсата на такава.

Прочетете първата част на тази статия тук – Хедонисткото поведение – част 1

                                                           Автор: Пламена Д. Иванова – психолог от Варна
месец февруари 2013г.


(1) Сублимацията е процес на трансформиране на либидото в “социално полезни” постижения.